Borlänge 160504

Till medlemmarna i Dalarnas Travsällskap

Hej!

Det händer en hel del i travsällskapet.

Först av allt tycker jag att ni som inte redan har anmält er till mötet den 12 maj om vad travet har för vision och var vi ska vara 2020 bör göra det. Alla som vill vara med och ge sin syn på travets framtid är välkomna så ta gärna med någon som inte är medlem i sällskapet. Visionsarbetet samlas under rubriken Pegasus 2020 och ni kan läsa mer och anmäla er här: https://www.travsport.se/wicket/bookmarkable/se.atg.web.travsport.page.polopoly.ArticlePage?8&cid=1.526204

Vårt årsmöte i sällskapet blev välbesökt och följdes av en god stämning i frågestunden i samband med Hans Ljungkvist och Hasse Skarplöths presentationer. Jag fick lift med de båda herrarna till Stockholm efter mötet och Svensk Travsports ordförande samt ATG:s VD tyckte att de var skoj att komma till ett årsmöte med så positiva medlemmar.

Vid årsmötet fick styrelsen två nya medlemmar Jeanette Kling som gör comeback i styrelsen och Kent Joas. Jeanette har goda kunskaper i ekonomi som hon också arbetar med. Kent har ett långvarigt travintresse och har varit delägare i flera hästar genom åren. Han arbetar som marknadschef och vill bidra med att försöka ”tänka utanför boxen”.

Dagen efter vår stämma var det fullmäktige i Svensk Travsport där valberedningens förslag segrade vilket innebär att Erik Adielsson tog plats i Svensk Travsports styrelse. Den viktigaste motionen som behandlades berörde hur travsällskapens styrelser skulle bli mer inblandade i avgörande beslut om tävlingsupplägg m.m. En arbetsgrupp ska tillsättas och frågan ska tas upp igen på förtroenderådets möte i höst.

ATG:s kvartalsrapport presenterades också och det går uppåt för spelet. Man kan väl säga att ledningen för Svensk Travsport och ATG nu gör sitt bästa för att övertyga om att sporten kommer att få 280 nya miljoner 2018 och därmed en rejäl höjning av prispengarna.

På hemmaplan har vi också en ekonomi i god ordning. Vi gick med en liten vinst efter att ha renoverat ett av stallarna för drygt en miljon. Vi klarar av att hålla vårt mål för prispengarna och samtidigt göra nödvändiga förbättringar av anläggningen.

Överst på listan står nya toaletter i totohallen. Det bygget har redan satt igång och utöver att förbättra servicen gör vi den investeringen för att kunna sparar energi genom att dra ner värmen i det utrymmet där de gamla toaletterna finns och som bara kommer att vara öppet på stora publikdagar. Vi kommer också att göra om ventilationen i Stall P och ta bort den nuvarande oljeeldningen samt utföra en del nödvändig målning under sommarhalvåret.

Styrelsen har också beslutat att vi ska bygga en balkong utanför hästägarrummet och skapa en mötesplats för hästägare från sällskapet och gästande. Detta under förutsättningen att vi lyckas få fram tillräckligt med sponsorpengar för bygget. På tränarföreningens årsmöte tecknade sig en ansenlig mängd personer och företag för att köpa plankor á 5 000 kronor styck och Hästägareföreningen kommer också att ordna en insamling. Alla som vill vara med och bidra är givetvis välkomna. Kontakta mig, Sven Eriksson, Lars Lindh, Jörgen Westholm eller Kaj Närhinen.

V75 i påskas blev ett lyckat arrangemang och det var bra drag även på tjejkvällen den 16 april fullsatt restaurang båda dagarna. Det nya greppet med poledance på tjejkvällen gav uppmärksamhet i kvällspressen.

Närmast på programmet ligger nu Karl Hedin-dagen den 13 maj, Svensk Caterdagen den 3 juni och Motorfesten den 10 juni. Romme gör ett uppehåll under några sommarveckor när Rättvik istället tävlar för fullt. Sedan återkommer vi med Midnattstravet den 29 juli som i år får familjeprägel. Vi har bokat barnens favoriter Samir&Viktor och SaRaha.

Under sommaren och resten av året kan alla som vill få prova på hur det är att rida monté eller köra häst under tävlingsdagarna. Dalatravet har nu nämligen fått sin alldeles egna Monté Pyton. Den mekaniska hästen som går att ställa in så att det är som att rida/köra en alldeles riktig häst.

Det är också riktigt roligt att kunna berätta att Rommes bana numera får rikligt beröm av aktiva från hela landet. Riktigt så har det inte alltid varit och här har banpersonalen med Ulf Månsson i spetsen gjort ett kanonjobb. Utbildningsverksamheten rullar också på med bra uppslutning under skolloven och fem nya kurser, varav två för vuxna elever. Travskolans elever och övriga intresserade aktiva är bjudna till Jörgen Westholm på studiebesök på lördag. Kursen för att få amatörlicens slogs ihop med Rättvik eftersom färre anmäler sig numera när det är möjligt att göra kursen på webben.

Kör- och ridlicensutbildningarna för både stor häst och ponny har bara några utbildningskvällar kvar innan licenserna kan kvitteras ut och vi får nya kuskar i loppen.

Ungdomarna som ingår i Fricks Dalatalanger är också i full gång. De har fått en inbjudan till Forus i Norge till ett ungdomsseminarium och kuskmatcher i såväl monté som sulky. Dessförinnan träffas talangerna för att höra Samuel Rehn berätta om sin rörelse.

Det är alltså en hel del som hänt och en hel del på gång. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Kom gärna med idéer om hur vi kan förbättra verksamheten och göra det ännu roligare att hålla på med trav på Romme med omnejd.

Vi ses !

Anders Jonsson, Ordförande Dalarnas Travsällskap 070-349 35 72 uajonsson@gmail.com