Borlänge 160912

 

Till medlemmarna i Dalarnas Travsällskap

 

Hej!

Det går bra för Dalatravet. Storlopp och V75-segrarna strömmar in och våra yngre kusk- och ryttarförmågor visar framfötterna. Vi har en bra återväxt och vi håller ställningarna vad gäller antalet hästar i träning och antalet licensierade aktiva. Det är mer än vad man kan säga i många andra travsällskap.

Men överhuvudtaget är det en mer positiv stämning i Travsverige nu än vad det har varit de senaste åren. Den utlovade satsningen 2018 som innebär att inget treåringslopp ska köras med lägre förstapris än 50 000 kronor har fått auktionspriserna att gå upp. Det så kallade pokalåret 2018 väcker förhoppningar och vi har framfört till ledningen för Svensk Travsport att bredden också måste få sitt om travet ska fortsätta att blomstra. Ett lägsta förstapris på 25 000 kronor i alla vanliga lopp skulle ge en bra stimulans till alla aktiva, stora som små tränare, ägare och uppfödare. Sommaren har som sagt inneburit fina framgångar för Dalatravet. I år har vi även använt den till att fräscha upp Rommetravet. Vi har byggt nya handikappvänliga toaletter i totohallen och på stallbacken har Trav in fått en välbehövlig upputsning.

De nya toaletterna innebär att vi kan avgränsa publikutrymmet under vanliga tävlingsdagar och spara städ- och energikostnader. Ambitionen är att skapa en publikvänlig miljö med trevliga mötesplatser i Charlies Bar, totohallen och på restaurangen.

Vi satsar mycket på att hålla hög kvalitet i våra serveringar. Därför är det roligt att vi får mycket beröm för vår mat såväl på publikplats som på stallbacken. Som jag nämnde i det förra informationsbrevet har styrelsen beslutat att vi ska bygga en veranda utanför hästägarrummet och förhoppningsvis få fler hästägare att mötas där. Vi vill skapa en attraktiv mötesplats för hästägare såväl från sällskapet som gästande. Förutsättningen är dock att vi lyckas få fram tillräckligt med sponsorpengar för bygget och att det inte inkräktar på andra sponsorsåtaganden till Rommetravet.

Travtränardagen på Romme drog 220 hästägare till banan som fick lyssna på föreläsning om härstamningar, delta i frågesport och smörja kråset. Det blev en lyckad satsning som proffstränarnas förening arrangerade tillsammans med våra hästägaransvariga Britt-Marie (”Burr”) Johansson och Åsa Holmberg. Under hösten blir den stora dagen lördagen den 22 oktober då Romme kör V75 igen med  Charlie Mills Race och finaler i Bernth Martinssons lopp för såväl varm- som kallblod med 100 000 i första pris. För att få vara med i de loppen ska man ha samlat poäng genom att starta i lopp på Romme och Rättvik under juni, juli, augusti och september. Förutom Bernth Martinsson-loppen kör vi också flera olika tävlingsserier för lärlingar, amatörer, monté, treåringar och ston. Ambitionen är att det ska finnas tävlingsmöjligheter för alla som vill vara med. Under hösten kör vi kommundagar och DT-dagen och vi kommer också att dela flera lopp när det är många anmälda hästar.  En nyhet i höst är att så fort en dalatränad häst vinner ett lopp så blir det Happy Hour i kiosken i anslutning till Charlies Bar under tio minuter. Är det kvällstrav får man då korv med bröd och dricka för 20 kronor.  Vid lunchtrav får man kaffe och bulle för samma pris.

 

 

Vi ses !

 

Anders Jonsson,
Ordförande Dalarnas Travsällskap
070-3493572
uajonsson@gmail.com