V75: Westholm tog guldhjälmen

Storfavoriten mot reserven.
V75 Champions utmynnade i en duell mellan Örjan Kihlström och Jörgen Westholm.
– Man kom in på ett bananskal och fick bli V75-champion. Det är häftigt alltså, sade vinnaren som avslutade med en segergest som måltvåa.

Kampen mellan fjolårets mest framgångsrika V75-kuskar fick en oväntad vinnare.
Inte minst med tanke på att han egentligen inte ens hade tänkt åka till Åby denna lördag.
Men i söndags fick Jörgen Westholm besked att han kunde hoppa in som reserv för Björn Goop, som skulle vara upptagen med tävlingar på Vincennes.
Men först var det inte självklart att tacka ja.
– Jag är tränare och åker inte för att vara catchdriver, så jag kollade om vi hade några roliga egna att anmäla och hittade två, Strong Heartbeat och Remarkable Feet, förklarade Westholm som använde just dessa till att fixa titeln och den tillhörande guldhjälmen.
Båda skickades till ledningen från spår fem i volten och dominerade sina lopp i stor stil.
– Det var två hästar jag hade stora förväntningar på i fjol, men båda stoppades upp av en infektionsbild i september-oktober. Men nu är vi här istället och det är roligt, fortsatte Westholm vars ledning inför den avslutande avdelningen bara kunde nås av Örjan Kihlström.

Drömstyrning avgjorde
Kihlström som var stor förhandsfavorit till titeln och hade haft grepp hela dagen sedan han inlett med att sätta dit omgångens mest spelade häst Burning Man, också det via tidig ledning, och följt upp med två andrapris.
Och trots att han hade några poäng att knappa in så såg Kihlströms position bakom andrahandsfavoriten Wild Love ut att vara segerläge eftersom Westholm skulle ratta nästan ospelade Shutter Island, med blott 0,30 procent av V75-insatserna i ryggen.
Men det bekom inte Westholm som svarade med sin kanske vassaste styrning på hela dagen genom att först hitta andra par utvändigt från bakspår på tillägg, sedan sitta kvar när favoriterna angrep i tredjespår och slutligen spurta förbi sin antagonist på väg mot andraplatsen.
Väl medveten om poängställningen kunde Romme-tränaren kosta på sig en saftig segergest en bra bit bakom fenomenala Green Mamba.
– Jag är tränare, det är den stora grejen för mig, och mer cashdriver än catchdriver. När jag ska toppa sätter jag upp bättre kuskar, många av de jag tävlade mot idag. Men idag var jag bäst, jublade landets nye V75 Champion.

Imponerande ston
Bronset gick till Rikard N Skoglund, trots att han inte var nöjd med sin egen prestation bakom den avslutande favoriten.
– Det kändes som att galoppen var mitt fel. Men det är tacksamt att köra en häst som kan reparera kuskens misstag, konstaterade Skoglund sedan han trots markförlusten åkt runt konkurrenterna bakom Jasmine Isings briljanta förvandlingsnummer.
Favoritseger trots galopp blev det även för Svante Båths Super Sarah.
– Det var exakt så jag hade räknat ut det, 40 meters tappstart och sedan andra ut, skojade Adielsson som fick ta till all sin körkonst för att stötta hästen första biten, men ändå vägrade ta åt sig äran av sitt sulkyarbete.
– Hon är blind på ena ögat och har det inte lätt, det gjorde att hon blev lite orolig från start. Det blev typiskt ett sådant lopp där hästen vann mer än vad kusken gjorde, hon var jättefin.
Ett sto fixade även dagens enda skräll då Magnus Teien Gundersen satte dit Trö Hera i kallblodsloppet.

Eriksson försvarade titeln
Lärlingarna gjorde upp i ett lopp och det blev allt annat än dramatiskt.
Stefan P Pettersson-tränade Zenzero Jet stod i särklass sedan Anders Eriksson vaket avancerat vid en kraftig tempominskning strax innan varvtiden på 1.12,4 kom upp.
– Vilken fantastiskt fin häst, utbrast Eriksson sedan han försvarat sin titel från i fjol, men också förklarat att han har ännu högre ambitioner med karriären.
– Mitt mål har alltid varit att bli egen tränaren en gång, det är en bonus för mig att få vara med och köra i sådana här lopp. Jag hoppas att jag en dag kan träna fram sådana här hästar själv.
V75-utdelningen stannade vid 11 442 kronor medan jackpot på fem rätt innebär att över 24 miljoner kronor flyttas vidare till kommande lördag på Solvalla.