V75 Nyårsafton: Busade och vann på årets sista dag

Bråk och stök och omstarter.
Fyraårige Rommehästen Payet D.E. var pigg och höll på att straffa ut sig men kom igen och vann sitt V75-lopp på Axevalla på nyårsaftonen.
Multijackpotens enda lilla överraskning.
– Han har utvecklats och kanske blivit f-ö-r vaken och i dag det nära att vi inte fick vara med i loppet alls, sa Kim Eriksson om tyskan Sibylle Tinters häst.

Axevalla avslutade travåret med att bjuda publiken på bubbel och tårta.
Men den stora publiken satt förstås framför skärmar på nyårsaftonen för att ta det av crescendot av alla ihopsamlade jackpotmiljoner på V75.
För andra året i rad var travbana i Skara värd för finalen av ATG:s satsning V75 Winter Burst.
Totalt fanns det runt 110 miljoner att spela om och en eventuell ensam vinnare på V75 hade kunnat kamma in hiskeliga 61 miljoner kronor.
Utdelningen för sju rätt blev nu måttliga 16 579 kronor. Drygt 125 miljoner kronor omsattes på V75 vilket är fem miljoner mer än nyårsafton 2018.
36-åriga Sibylle Tinter är dotter till tysken Klaus Kern som via Kalmar nu slagit sig ner i Borlänge för att träna hästar.
I våras blev även Sibylle tränare på Rommetravet och för dagen är fyraårige tyskfödde valacken Payet D.E. stallets stjärna.
Kim Eriksson orsakade den andra av tre omstarter i V75-6 med Payet D.E. som kastade sig i sidled i volten och klev in i ett annat ekipage.
Ekipagekontrollanten köpte kusken Kim Erikssons förklaring till uppförandet – och hästen gick sedan ut och vann loppet.
– Jag tycker att hästen utvecklat för varje gång jag kört den. Han kunde vara ofokuserad men för varje gång har han bara blivit spänstigare och bättre. Kanske har han blivit f-ö-r vaken. I dag det nära att vi inte fick vara med i loppet alls, sa Kim Eriksson som lyfte ut Payet D.E. i spåren på den sista bortre långsidan och sedan vek ner invändigt på upploppet där fyraåringen spurtade ner favoriten Högstenastalldräng.

Dubbel till Skoglund
Rikard N Skoglund lyckades bäst av kuskarna den här stundtals soliga nyårsaftonen. Hyrkusken Skoglund – sjua i allsvenska kuskligan i år med 150 vunna lopp – tog två V75-segrar.
Skoglund inledde segerskördandet i V75-1 – ett lopp för ston med tillägg och hästar över hela banan – tillsammans med Jasmine Ising-tränade Green Mamba (25 procent på V75).
Oskar J Andersson kuppade sig till ledningen efter en offensiv med favoritspelade Vikens Fingerprint. När Andersson skulle köra undan in på upploppet tröt dock krafterna på bara några steg och vinnaren hittades i stället i ledarinnans rygg.
Rikard N Skoglund hade allt sparat med Green Mamba och spurtade med lätthet förbi favoriten.
– Planen var inte att släppa ledningen men vi hann helt enkelt inte svara i det skedet, sade segerkusken Skoglund.
Han satte sedan dit Timo Nurmos Linus Boy i V75-avslutningen och ramade alltså in V75:an.

Vem var den röde?
Hannu Korpi är en amatör från Finland som ofta provat lyckan i Sverige i år med bra resultat. Under uppesittarkvällen dagen före julafton vann Korpi ett V75-lopp med Grainfield Aiden (17 procent) och på nyårsafton fyllde duon på med ytterligare en triumf.
Femårige valacken Grainfield Aiden satt mitt i gröten i 15-hästarsfältet och lyftes ut först i mitten av den sista kurvan. Peter Untersteiner hade vid det laget slut på krafterna i ledande M.T.Nordic Spirit och blev nedspeedad av den finske hästen.
Korpi vinkade när han passerade.
– Vem var den där röde mannen på insidan nu igen? Peter Untersteiner? Ah, jag känner honom! sa Hannu Korpi, känd för att skämta en del i segerintervjuerna.
Nyårsaftonens behållning var Adrian Kolgjini-tränade The Gambler som André Eklund körde till seger. Den treårige fuxen är efter tävlingsdagen fortfarande obesegrad i ett felfritt lopp. The Gambler fick den här gången kliva fram i dödspositionen och bara lämnade konkurrenterna på ett imponerande vis.
Tabasco C.D. tog ledningen från ett sjundespår bakom bilen i V75-2. Kaj Widell kunde omgående dämpa tempot och trudeluttande undan. Amatören Stefan Granlund med licens på Åby tränar.
Alhambra Mail höll som favorit i stoloppet för hästarna med upp till 265 000 kronor intjänat.
Carl Johan Jepson fick rygg på Flemming Jensen som fick dra hårt i ett par tre längders ledning loppet igenom med Daisy Cash. Flemmings fyraåriga sto tappade dock aktionen kort före mål och där kunde Magnus Dahléns italienska slinka förbi.
Sju rätt på V75 betalade ut 16 579 kronor, sex rätt 148 kronor och fem rätt 24 kronor.
På lördag 4 januari inleds V75-året med tävlingar på Jägersro.