Otrolig årsavslutning för Emma-Sara!

Emma-Sara Sjöberg tränar vid sidan av lärarjobbet två egenuppfödda hästar Dark Roadster och Red Hot Roadster, och man kan konstatera att året 2020 var ett väldigt framgångsrikt år för Emma-Sara med sina hästar! 12 segrar på 34 starter blev slutfacit för Emma-Saras hästar. Året avslutades med sex raka segrar där det blev V75-seger för Red Hot Roadster på hemmaplan Dalatravet Romme och under årets sista dag vann Dark Roadster på Axevalla ett V75-lopp! Vid båda V75-segrarna var det Oskar J Andersson som satt i sulkyn. Vi ringde upp Emma-Sara och kollade upp läget och stämningen efter magiska årsslutet.

-”Detta känns nästan overkligt, för några år sedan var vi med i breddloppen och var nöjda om vi fick med hem oss en skaplig placering. Nu är vi med i travets högsta division och vinner två V75-lopp med tre dagars mellanrum. Och att dessa hästar är ännu egen uppfödningar gör ju saken inte direkt sämre. Ibland går sakerna ganska snabbt åt rätta riktningen”, inleder Emma-Sara intervjun.

Emma-Sara som till vardags jobbar som lärare i Sala tar hand om hästarna tillsammans med sin pappa Bo Pettersson. -”Vi har ju dessa två hästar att träna, och vi har ett stall nära Armandbo gården där Klaus Kern och Sybille Tinter håller på. Vi använder samma träningsvägar som dessa två proffstränare”, berättar Emma-Sara om träningsförhållanden. Många gånger är det för en amatörtränare med mindre hästantal svårt att lära unghästarna att springa i en större grupp. Emma-Sara och Bo har dock hittat på ett väl fungerande system att lära hästarna springa i en större klunga. -”Jörgen Westholm håller till nära oss, och vi har fått vara med hans hästar och träna. Väldigt uppskattat, och samtidigt är det mindre risk att karriärens första starter blir förstörda när unghästarna blir inte stressade åtminstone om andra hästar runt kring om sig, ”ger Emma-Sara ett eloge till Jörgen Westholms team som hjälpt till i träningen.

Våras förväntas ett föl efter Nuncio

Emma-Sara och Bo har mamman till Dark Roadster och Red Hot Roadster Riccione kvar i sin ägo, och numera 15-åriga stoet förväntas föla sitt tredje föl om några månader, denna gång är det Nuncio gäller som fadershingst. -”Vi har medvetet gett henne några mellanår efter två första fölen. Hoppas allt går bra, Nuncio är ju en väldigt intressant fadershingst. Vi kan inte öka för mycket heller hästantalet, då dessa hästar är ju nog som familjemedlemmar till oss och skall stanna länge i våran ägo,” berättar Emma-Sara om väntans tider med ett nytt föl.

Start för Red Hot Roadster på Solvalla

Ingen längre vintervila är för dagen inte inplanerat för succé-hästarna, och Red Hot Roadster går ut på Solvalla onsdag 13 januari och som vid de senaste starterna blir det Oskar J Andersson som får förtroendet bakom nyblivna fyraåringen. -”Det är bättre att starta på när hästarna i form, och mest glädjande för oss var nog att veterinären kollade båda hästarna efter senaste starterna utan anmärkningar. För Dark Roadsters del blir det några veckors uppehåll, då vi har inte hittat direkt passande lopp till honom, ” avslöjar Emma-Sara Sjöberg framtida matchningsplaner för hennes duo.

Passa på att njuta av framgångarna

Alla som håller på med trav vet att det kan svänga snabbt inom travsporten och det är något som Emma-Sara vill också påpeka. -”Känns ju lite tvivelaktigt att vi skulle på uppleva ett sådant succé år som 2020 var på travfronten för oss. Man måste kunna njuta av framgångarna när dom sker och för oss är ju travsporten en hobby som svetsar hela familjen på ett trevligt sätt ihop, oavsett blir det större framgångar för våra hästar,” avslutar Emma-Sara Sjöberg intervjun med kloka ord om travsporten.

Dalatravet gratulerar till segrarna och önskar lycka till i kommande starterna!

Fotnot: Oskar J Andersson med Dark Roadster vid segern på Axevalla 31 december, bild  Malin Albinsson, TR Bild.

Av: Kaj Närhinen, sportchef / Dalatravet