E30-finalen avgörs på Dalatravet Romme 15 augusti

I samband med E3-finalerna 15 augusti avgörs E30-finalen på Dalatravet Romme (prop 10). Och två försök vinnare med dalalicens har det blivit i E3o-försöken, Jim Eriksson på Dalatravet Romme 11 maj och Ida Riesteter på Färjestad 3 augusti. Nedan är det intervjuer med både Jim och Ida.

Anmälan till E30-finalen går ut söndag 9 augusti kl. 12.00.

 

Prop. 10. E30, Final – Spårtrappa
Ljus anmälan. 3-åriga och äldre 85.001 – 305.000 kr. Körsvenskrav kat. 2.
I loppet kör Jim Eriksson, Oskar Florhed, Veikko Haapakangas, Martina Jonsson, Johanna Lind, Isac Lindberg, Andreas Lövdal, Carl Philip Lindblom, Tyler Mifsud, Alex Persson, Ida Riesterer, Stian Stoum, Lukas L Svedlund & Ludwig Wickman. Körsvenner får lämna körlöfte, övriga kuskar lottas.
2140 m. Autostart. 14 startande. Spår efter startsumma där häst med lägst startprissumma får spår 1 osv, enligt följande ordning spår 1,2,3,4,5,6,9,10,7,11,8,13,12,14. Spårförbehåll ej tillåtet.
Pris: 40.000-20.000-11.000-7.500-6.400-(5.400)-(1.500) kr.
Hederspriser till segrande hästs ägare, tränare/körsven, hästskötare och uppfödare. E3 Travlopps stipendium på 20 000 kronor till segrande körsven.

 

Jim Eriksson:

Foto: Hanold/Foto-Mike
Romme 20200724
Jim Eriksson

Karriärens första seger togs passande nog i E30-loppet på Romme 11 maj och nu väntar final för Leksandsbördige 21-åringen Jim Eriksson med licensen på Romme.

”Några gånger har det väl blivit, att vinna första loppet var speciellt och det kändes lite extra på det sättet hästen gjorde det”, säger Jim Eriksson på frågan hur många gånger han har sett loppet från Romme 11 maj när han vann med den sexåriga valacken Jugularis.

Ja, om vi minns tillbaka till den där måndagskvällen i maj när Jim Eriksson gav Jugularis anfallsorder 700 kvar från andra par utvändigt, så forsade sexåringen fram och tog över kommandot i ett nafs och vann sedan överlägset.

”Att det kan vara så lätt och vinna lopp, sa jag åt en kompis efteråt”.

Jim är uppväxt i Leksand och då tänker undertecknad direkt på hockey och frågar om det också är något som Jim sysslade med som liten grabb?

”Nej, för mig har det handlat om hästar hela tiden, men givetvis har jag följt hockeyn, annars riskerar man att hamna utanför samtalsämnena i byn. Vi har i alla fall bästa hejarklacken”.

När kom du i kontakt med travsporten?

”Jag började med ridning, men mamma har alltid haft travhästar inne på Rommetravet. Jag önskade mig en egen ridhäst, men jag fick en shettis och sedan dess har jag varit kvar inom travet och det är knappast något jag ångrar”.

Idag har Jim tillsammans med sin sambo Cornelia Vahlund ett tvåårigt kallblod som för en vecka sedan gick godkänt premielopp.

”Jag fastnade direkt för hästen när vi såg den på video på Wången och det är en speciell stam på honom med Tekno Kongen som pappa. Jag tror att vi får en rolig sommar med honom nästa år. Vi äger även Västerbo Stingray som slutade tävla i vintras och nu är dräktig med Mister J.P.”

Till vardags så jobbar Cornelia hos Fredrik Linder och Jim driver ett eget hovslageri i Avesta där paret bor.

”Jag har Fredrik Linder som kund och har varit hans hovslagare ända sedan han drog igång igen och sedan skor jag mycket ridhästar, så det finns att göra. Jag har alltid haft ett intresse för hovslagarbiten och nu är det mitt andra år som egen företagare. Framöver hoppas jag kunna köra lite mer lopp också, det är först nu som jag känner mig mer redo för det när jag fått mer och mer självförtroende”.

Innan Jim gick hovslagarutbildningen jobbade han hos Jörgen Westholm i ca tre år och fick chansen att arbeta med unghästarna.

”Innan jag började hos Jörgen hade jag sommarjobbat åt Leif Witasp och när jag såg att Jörgen sökte personal sökte jag den tjänsten och fick den. Att Jörgen gav mig chansen att jobba med unghästarna, trots att jag själv var så ung är jag väldigt tacksam för och det var intressant och se hur unghästarna utvecklades och på nära håll få se hur Jörgen tänker, det var en extremt lärorik tid måste jag säga”.

Vad är det bästa du tar med dig från tiden hos Westholm?

”Jörgen sa tidigt att det viktigaste är att träna hästarna på bra sätt, en rejäl grundträning helt enkelt och ge hästarna bra kraftfoder. Har man ordning på grejerna kan man lyckas oavsett hur man kör i loppen. Sedan att få se hur Jörgen tänker exteriört när han köper unghästar visar också hur långt han har kommit med sin rörelse”.

E30-finalen körs på Romme lördag 15 augusti i samband med E3-finalerna över kort distans och vinnaren får ett stipendium värt 20.000 kronor. Några tankar på hur du skulle kunna förvalta det om du vinner finalen?

”Ja, det vet jag nästan på en gång. Jag vann Jim Frick dalatalanger ett år och fick åka till USA och se Pinkman vinna Hambletonian och den veckan hälsade vi på hos Jimmy Takter, så jag är definitivt sugen på att åka till USA igen och få möjligheten att vara hos någon av våra svenska tränare där och se hur de tränar sina hästar”.

Tack för pratstunden och lycka till i finalen på Romme!

”Tack så mycket! Det loppet ser jag fram emot”, säger Jim Eriksson sittandes i bilen på väg mot ännu ett arbetspass inom hovslagaryrket”.

Martina Jonsson slutade tvåa bakom Jim Eriksson i uttagningsloppet på Romme och är också kvalificerad för finalen på Romme 15 augusti, vilket betyder att Jim och Martina inte får köra i de övriga uttagningsloppen som återstår i år.

Intervju: Mathias Gustafsson

Ida Riesterer:

Foto: Hanold/Foto-Mike
Bollnäs 20190830
Ida Riesterer

Ida Riesterer vann E30-försöket på Färjestad 3 augusti med arbetsgivare Jörgen Westholms Bo Diddley före Carl-Philip Lindblom. Vi ringde upp Ida och kollade läget inför E30-finalen på hemmabanan Dalatravet Romme 15 augusti.

”Det flöt bra på i loppet och trots att segermarginalen inte blev så stor, kände jag mig trygg på upploppet. Det skall bli jättekul att få köra i E30-finalen när det dessutom går på hemmaplan”, säger Ida.

Hur ser din bakgrund ut?

”Min mamma Ulrika Riesterer är proffstränare på Solvalla och därmed har travet alltid varit en stor del i mitt liv. Jag körde ponnylopp, men jag har kört stora hästar sedan jag var 16 år gammal. Jag gick ekonomiska linjen på gymnasiet, då jag kände att det nog är nyttigt att plugga lite annat än bara hästar. Efter gymnasiet har det dock blivit travhästar för hela slanten. Jag har jobbat hos Jörgen Westholm från januari 2019 och trivs väldigt bra här. Jag har fina passhästar och dessutom ger Jörgen oss lärlingar fina chanser att köra lopp. Innan nuvarande arbetsplats jobbade jag hos min mamma samt var en sväng i USA hos Marcus Melander. Och hos Stefan Melander har jag även sommarjobbat”.

Vinnaren i E30-finalen får ett stipendium värt 20.000 kr, hur tänker du kring det?

”E30 är ett bra initiativ, viktigt att vi ungdomarna får chansen att köra lopp. Om jag skulle vinna E30-finalen skulle det nog bli en studieresa, troligtvis till USA”.

Hur tänker du kring din egen karriär framöver?

”Mitt mål är på sikte att ta ut A-licens och ta över mammas verksamhet. Samtidigt är det nog viktigt att se hur andra tränare tränar sina hästar innan man själv blir en proffstränare”.

Du har inte bara E30-finalen att tänka på nästa lördag, berätta!

”Kvalkvällen på Färjestad blev en speciell kväll för mig. Jag inledde med att vinna E30-försöket och senare under kvällen kvalade min passhäst Marre’s Dreamboy in till E3-finalen! Jag har haft Exodus Brick med i Kriteriefinalen samt i Kungapokalen, men aldrig en passhäst i E3-finalen, så det ska bli spännande. Han gjorde det bra i försöket och enligt Jörgen verkade han inte vara tom i mål. Han sprang en 10-tid med öppet huvudlag och bomullen i öronen kvar, så det finns några växlar kvar att plocka fram om man vill det”.

Intervju: Kaj Närhinen

Fotnot: I stora bilden Kim Moberg med Peter Gardells Lucky Dice efter segern i E30-finalen på Dalatravet Romme 19 augusti 2017, bild tagen av Foto-Mike.