TRÄNARINTERVJUER

Här publicerar vi tränarintervjuer från travprogrammet till aktuell tävlingsdag. Ringer vi in senare tränarintervjuer under veckan noteras det i texten.

 

Rättvik, den 23 juli

 

 

Jennie Mood:

Järvsö Jomars (7) galopp senast tog kusken, Oskar Kylin-Blom, delvis på sig. Hästen blev lite ivrig i startögonblicket samtidigt som Oskar, i hopp om att svara ut utvändige Guli Rubin, valde att ladda en aning för hårt och det hela slutade med rejäl markförlust. Efter galoppen travade Järvsö Jomar 1.23/2 000 meter och Oskar var helnöjd med hästen. Järvsö Jomar känns pigg och glad hemma och även om han är mer stabil med autostart har jag goda förhoppningar om felfri avgång och en stark prestation.
Stark (7) drack dåligt och uppträdde allmänt knepigt i samband med senaste starten. Hästen hade tidigare stora problem med sitt gomsegel och är sedan några år tillbaka halsopererad, och jag klurar på om det var värmen som ställde till det. Stark känns i alla fall fin i jobben även om han de senaste dagarna uppträtt lite lojt. Kommande start får bli lite av ett test för hästen. Fungerar han får han starta på annars får vi helt enkelt vänta till i vinter.

Anders Jonsson:

Lovely Star (5) har jag god koll på även om det är Tomas Pettersson som tränar henne. Senast tog hästen sitt livs första seger och även om det var i lite enklare konkurrens i form av ett P21-lopp tycker jag att hon vann på bra sätt. Lovely Star gjorde flera gedigna lopp runt årsskiftet, men sedan tappade hon formen och det är först på sistone som hon verkar ha hittat rätt. Love You-avkommor brukar ta tid på sig och självklart hoppas jag att det ska lossna på allvar för henne. Med två lopp i kroppen efter nästan två månaders tävlingsuppehåll verkar hon i alla fall ha formen i antågande och i ett jämnt lopp hoppas jag på en fin insats.
Ajlexes Cubano (9) visade kalasform senast och att i sin 102:a start i livet vinna på nytt rekord, 1.11,1, från dödens tycker jag talar sitt tydliga språk. Hästen känns fortsatt riktigt på tårna och även om jag har respekt för Svante Båths Sprintermästarfinalist, Van Kronos som dessutom dragit ett bättre startspår, tror jag på hyfsad vinstchans. Ajlexes Cubano har hovar som tål barfotakörning. Går allt enligt planerna tar vi sikte mot start på V75 i Rättvik i början av augusti.

Erik Holm:

Almostunreal (5) var jag väldigt nöjd med senast och att  hon inte kunde svara en snabb häst som kom långt ut i banan sista biten var inte så mycket att säga om. Vid segern näst senast svarade Almostunreal för en fin insats på ett väldigt löst banunderlag. Även om hästen är allround är min känsla att hon är lite bättre när hon får gå på rulle. Motståndet är tuffare än senast, men från ett passande utgångsläge känner jag mig ändå rätt hoppfull. Almostunreal gick i jänkarvagn senast och det lutar åt att det blir samma igen. I övrigt tävlar hästen med skor och halvstängt huvudlag.
Rockaroundsabbath (11) gick över i passgång i startögonblicket senast och kom aldrig in i matchen. Hästen gick med open eye-huvudlag och blev helt enkelt lite väl laddad och kommande start får hon tävla med öppet huvudlag istället. Rockaroundsabbath håller god form och trivs med kusken, men från ett knepigt utgångsläge är han utlämnad åt vad konkurrenterna hittar på och förhoppningarna sträcker sig till en framskjuten placering.

Peter G Norman:

Kavata Käll (5) är ingen raket från start, men från ett trevligt utgångsläge är hon ändå garanterad fin resa. Senast var hästen duktig som sexa i ett uttagningslopp till Stochampinatet efter ett avvaktande upplägg. Samtidigt hade Kavata Käll en del oflyt med positionerna och brottades stundtals med dåliga ryggar. Hur som helst avslutade hästen riktigt bra när hon fick fritt spurtutrymme och tog till och med en del längder på täten. Näst senast svarade hästen för en klart godkänd insats även om hon inte var helt bekväm med Fornabodas snäva kurvor och galopperade 1 300 meter från mål. Vad gäller utrustning är inga ändringar planerade.
Prediction (8) startade häromdagen och hästen svarade för ett godkänt lopp som fyra även om han borde ha slutat något pinnhål längre upp i resultatlistan för att vi skulle vara helt nöjda. Jag gissar att det var det lösa banunderlaget som spelade Prediction ett spratt för han sprang och småhackade i travet. Det har varit en del strul med hästen i år och av den anledningen har han inte kunnat tävla kontinuerligt i samma utsträckning som jag hoppats. I vilket fall som helst lär täta starter vara fördelaktigt. Prediction tävlar med ordinarie balans.
Valeur (9) gjorde comeback på svensk mark efter en sejour i Frankrike senast och vi var nöjda med hästens prestation som tvåa. Loppet lär säkert ha haft positiv inverkan på hästens form och vi förväntar oss en fin insats. Valeur kommer som vanligt att tävla med skor.

Jörgen Westholm (gm Oskar J Andersson):

My Dream Art (3) debuterar i vår regi och känslan är att hästen ska kunna hävda sig väl även om han bara tränat på gården och inte gått några banjobb. Distansen bör inte vålla några problem och ett litet startfält talar till My Dream Arts fördel.
African Coast (4) visade fin uppfattning vid vinsten från dödens senast och det rör sig om en rätt kapabel individ. Hästen fungerade fint utan bakskor senast och det lär bli samma balans igen. Trots ett startspår långt ut på vingen är African Coast inte chanslös.
Ninepoints Yankee (4) återkommer efter ett par månaders tävlingsfrånvaro och från ett svårt utgångsläge är det ett avvaktande upplägg som gäller. Hästen har hög grundkapacitet och skulle det klaffa kan man inte räkna bort honom.
Guli Rubin (7) håller normal form och möter hästar han är van att möta. Hästen är normalt sett travsäker och startsnabb. Utan strul bör han hitta ett vettigt slagläge och kriga om en fin placering.
Luksom (8) galopperade senast, men hann ändå få en nyttig genomkörare. Hästen är rask ur startgroparna och från ett tilltalande utgångsläge ligger en topplacering inom räckhåll.
Ninepoints Annie (11) är lite svårkörd och tävlar dessutom ojämnt. Hästen sköter träningen som hon ska och sköter hon sig bör hon räknas, särskilt som det det handlar om ett P21-lopp.