Stolta pristagare på Dalatravet

När Dalatravgalan ställdes in hade vi nöjet att få ringa runt och meddelade det glädjande beskedet till vinnarna av respektive kategori. Så här säger de segrare som Kaj Närhinen har talat med på telefon.

Årets körsven Oskar J Andersson

-”Det är alltid lika roligt att få en sådan här utmärkelse! Jag hade ifjol ett rekordår både gällande antalet segrar samt inkörda pengar som körsven, så det rullade på bra. Känslomässigt största segern som kusk var ifjol med Urgent Call i början av april på Solvalla då det var min första tränarseger som A-tränare. Sedan segern i Diamantstoets final under Elitloppshelgen med Jörgen Westholms A’nana de Bohem var naturligtvis en häftig upplevelse. Under 2020 vill jag fortsätta köra lopp så i samma utsträckning som ifjol, men egna träningsstallet går naturligtvis i första hand. Jag har flera bra kunder som jag får köra åt, och vill hålla fast vid dem.

Årets lärling Lukas L Svedlund

-”Jag blev faktiskt lite förvånad att jag vann, då vi alla tre nominerade hade ett fint fjolår i sulkyn. Fjolåret blev för mig väldigt lyckat då jag slog mina mål gällande antal segrar samt inkörda pengar. De två segrarna av totalt av de 15 som sticker ut mest var nog när jag vann med brorsans (Billy Svedlunds) kallblod Hyttas Vrålsnabb samt segern med Claes Alméns S.G.Flying Glory. Inte största pengamässigt, men känslomässigt slog de högst. Jag hoppas naturligtvis kunna förbättra mina siffror även i år, och jag är nöjd hur året har börjat som körsven.

Årets yngre kallblod Gärdsjö Milla (gm Per Lisell)

-” Det var verkligen en kul grej att få vinna detta pris, hon ägs av hela familjen. I fjol hade vi flera fina yngre kallblod i Dalarna vilket är väldigt glädjande för mig som ordförande i Sleipner Dalarna. Gärdsjö Milla gjorde en fin fyraåringssäsong, och överraskade positivt vid flera tillfällen. Hon har lite speciellt humör, och vi har därför valt att välja ett lite lugnare tävlingsupplägg med henne. Bara

Årets äldre kallblod sto Stuve Sky (gm Therese Bjurman)-”Det är min son Jonathan Gustavsson som jag ska tacka för det enorma jobbet han gjort med Stuve Sky. Utan hans insats skulle Stuve Sky aldrig vunnit fem lopp under fjolåret. Vi köpte henne från Norge i slutet av 2018 och hon har överträffat våra förväntningar med bred marginal. Vi skall starta på med henne i år och det finns ju bra fart i henne, och förhoppningen är att hon räcker högre upp i klasserna.

Årets ponny Månstorps Quatro (gm Therese Bjurman)

-”Han hade ett väldigt fint fjolår med flera fina segrar i de större ponnyloppen. Vårt mål är han ska få en lika fin säsong som ifjol och hoppas på att han räcker lika bra även i år.

Årets montéhäst Roadscanner (gm Joakim Elfving)

-”Han hade en fin och jämn montésäsong i fjol. Det blev inte många placeringar utanför de tre bästa. Trots att han blivit i år 11 år, känns han fin i jobben och jag tror att han kommer tjäna fina pengar även i år i montéloppen.

Årets ungdom Malin Olsson-Blom

Motivering: Malin Olsson-Blom är med i travsporten på många olika sätt. Ponnykusk, ledare på travskolan och hjälper till med grannens stora hästar.

–”Det var en trevlig överraskning att få detta fina pris. Jag pluggar första året på ekonomi på gymnasiet och. Övrig tid ägnar jag åt våra egna ponnyer, jobb på travskolan samt försöker vi hinna med att hjälpa Ante och Tina Lisell som bor granne med oss med deras hästar. Efter gymnasiet vill jag prova att jobba med hästar på heltid, det ser jag verkligen framemot!

Årets skötare Emma Olsson-Blom (till Perfect Dynamite)

-”Vi bor grannar med Ante och Tina Lisell och därmed har vi hjälpt till med deras hästar. Jag följer alltid med när Perfect Dynamite startar, och han är en väldigt snäll individ, men kan ha lite nerver vid tävlingstillfällena. Det har varit oerhört roligt att få vara delaktig i Perfect Dynamites framgångar under fjolåret och jag tror nog att han kommer göra det bra även i år, trots att loppen blir hela tiden tuffare för honom.

Årets montéprofil Christina A Hande

-”Jag hade ett helt fint fjolår som ryttare, och det tog sin tid naturligtvis att komma in i svenska travet och få flera hästar att rida. Men andra halvan av året flöt det på väldigt bra och segern med Super Gullet på Bergsåker på nytt svenskt rekord i slutet av september var den största händelsen för mig ifjol som ryttare. 2020 ser ut att bli ett roligt år, då min arbetsgivare Jörgen Westholm har flera fina hästar som jag skall prova på i montéloppen, och naturligtvis rider jag åt andra kunder. Men jag har ett heltidsjobb hos Jörgen med passhästar och prioriterar det i första hand.

Årets samtliga pristagare 2019

Pristagarna kommer att uppmärksammas i något officiellt sammanhang när travbanorna åter får tävla inför publik.

Årets Yngre Kallblod Gärdsjö Milla
Årets Äldre Kbl Sto Stuve Sky
Årets Äldre Kallblod Guli Rubin

Årets Treåriga Varmblod Exodus Brick
Årets Fyraåriga Varmblod Zeta Wise As
Årets Äldre Vbl Sto Amalia Cash
Årets Äldre Varmblod Perfect Dynamite
Årets Montéhäst Roadscanner

Årets Lärling Lukas L Svedlund
Årets Amatörkörsven Ante Lisell
Årets Montéprofil Christina A Hande
Årets Amatörtränare Tina Lisell
Årets Körsven Oskar J Andersson
Årets Proffstränare Jörgen Westholm

Årets Ungdom Malin Olsson-Blom
Dalatravets Ambassadör Jörgen Westholm
Årets Uppfödarbragd Lars Andersson & Roger Karlsson

Årets Ponnytravare Månstorps Quatro
Ponnyelitveckan Wången Cup Romme Casandra Herrmann
Ponnyelitveckan Wången Cup Rättvik Faye Kaiskog

 

Av Kaj Närhinen, Sportchef Dalatravet