Jörgen Westholm: ”Nu är jag stor grabb i travet”

– Nu är man med i de stora grabbarnas klubb. De som både kört och tränat tusen vinnare! Så rubriksätter Jörgen Westholm stolt dagens jubileumsseger. Det var Ponce de Leon som fixade inträdesbiljetten till tusenklubben efter en säker seger på Gävletravet.

Jörgen Westholm är därmed den 92:a kusken i den svenska travhistorien att ta 1 000 segrar och den 39:e med bedriften att ta plats i tusenklubben för både kuskar och tränare. Det var 2013 som Jörgen vann sin 1 000:e tränarseger med Ukino du Vivier.

År 2016 var ett rekordens år för Jörgen Westholm och 2017 kunde knappast börjat bättre.

– Jag ser framgångarna som ett resultat av en långsiktig satsning och utvecklingen av min egen träningsanläggning de senaste åtta åren, säger Jörgen Westholm, som inte ser sig själv som en stor kusk första hand .

– Jag är selfmade i hög utsträckning. Jag vill gärna köra mina egna hästar, speciellt i början av karriären, men ser inga hinder att testa andra kuskar. Jag tror min främsta styrka är kunskap om hästens exteriör, anatomi, hovar och skador. Jag har alltid försökt lära mig av stora hästkarlar jag mött.

Första segern kom i Mariehamn, Åland

Jörgen Westholm startade karriären hos Krister Söderholm mellan 15-18 års ålder och fortsatte sedan hos Jan Tunow i Holland. Första segern kom med Hetty Roy 1990 på travbanan i Mariehamn på Åland. Det var Hetty Roys enda seger.

– Jag ville se och lära nytt och i Holland fick jag jobba med många bra hästar. Tror jag hade 28 skötarsegrar för Tunow.

Första segern i V75 kom med Action Man 1996.

– Jag köpte Action Man billigt som tvååring för 7 000 kronor på auktion och sålde honom vidare till ett kompisgäng. Tror det är den häst jag kört mest i tredjespår med, men han var bra och tjänade runt 800 000 kronor innan han såldes vidare till Frankrike, minns Jörgen.

Största segern?
– Känslomässigt när jag vann Svensk Trav-Oaks med Annicka 2008. Jag köpte henne som ettåring och stack ut huvudet och sa att jag skulle vinna loppet redan då. Min långsiktiga plan höll och det är det enda storloppet som jag vunnit som favorit.

Bästa hästen?
– Det är förstås Super Light med 38 segrar och 11,5 miljoner insprunget. Oslo Grand Prix 2007 var den penningmässigt största segern av många stora han vann.

Mats Fransson
mats.fransson@travsport.se

 

Dalatravet gratulerar!