Joakim Eskilsson med i E30-finalen

Joakim Eskilsson vann det femte uttagningsloppet till finalen i E30 2017 pÄ Romme 28 juli och dÀrmed Àr det klart att Joakim har ett stort lopp pÄ hemmaplan 19 augusti att se fram emot. Call Him A Star som trÀnas av Madeleine Enochsson var hÀsten som Joakim lotsade till seger. Som vanligt tar vi en faktakoll om segraren.

 

Familj: Sambo med Sara Wartenberg.

Äter helst: Husmanskost, men sommartid grillar jag gĂ€rna.
Reser helst till: Utomlands eller Äker pÄ fiskesemester.
Det hÀr Àr jag riktigt bra pÄ: Fotboll, jag har en jÀvla bra vÀnsterfot och har spelat en del i division 3 för SÀter.
Fritid: Springa, jag motionerar mycket.
Stiger upp pÄ morgonen: Mellan klockan 6 och 7.

 

NÀr undertecknad fÄr tag pÄ Joakim pÄ en lite raspig telefonlina fÄr jag veta att han sitter i bilen pÄ vÀg hem frÄn en kortare fiskesemester.

”Vi har varit i Åsarna och fiskat nĂ„gra dagar. Vi fick mest lite smĂ„tt, sĂ„ inga storfiskar den hĂ€r gĂ„ngen”, sĂ€ger Joakim.

 

Du vann ju med Call Him A Star och kvalificerade dig för finalen och det efter en rafflande slutstrid mellan tre, fyra hÀstar. Grattis!

”Tackar. Jag körde ju en stark hĂ€st och jag var inte orolig över att vi fick ett lopp i dödens. Dryga varvet kvar kom det anfall bakifrĂ„n, men jag svarade position eftersom han gĂ„r Ă€nda in i mĂ„l och dessutom hade den hĂ€sten som kom först i tredjespĂ„r galopperat tidigare, sĂ„ att slĂ€ppa ner honom hade jag inga tankar pĂ„. Min hĂ€st svarade för en riktigt fin insats och det var kul att fĂ„ vinna med honom igen. Jag hade vunnit tvĂ„ lopp med honom tidigare och det Ă€r min morfar som Ă€ger honom”.

 

Nu vÀntar finalen hemma pÄ Romme 19 augusti inför storpublik eftersom det Àr V75-tÀvlingar med E3-finaler samma dag. Vinnaren fÄr ett stipendium pÄ 20.000 kronor, hur tÀnker du inför det?

”Till att börja med fĂ„r jag hoppas att jag fĂ„r en bra hĂ€st att köra. Det skulle vara riktigt stort om jag lyckas vinna finalen pĂ„ hemmaplan, det Ă€r riktigt bra reklam för mig i sĂ„ fall. Jag har dock inte funderat Ă€nnu pĂ„ vad jag skulle göra för pengarna”.

 

Din pappa Claes Eskilsson har varit proffstrÀnare lÀnge, var det givet för dig att ocksÄ att ha travet som heltidsarbete?

”Nej, inte alls. Det var under gymnasietiden som intresset vĂ€xte mer och mer. NĂ€r jag hade gĂ„tt klart började jag jobba direkt efterĂ„t hos pappa. Innan hade jag kört hĂ€star, men mitt intresse som yngre var mest fiske och fotboll. Jag följde med pappa pĂ„ lite tĂ€vlingar ibland, men jag var aldrig nĂ€ra att börja med ponnytrav utan mitt travintresse kom senare”, sĂ€ger Joakim som tog ut sin licens 2011 dĂ„ han var 20 Ă„r.

 

Vad var det som gjorde att ditt travintresse tog fart?

”Jag tror att jag hade kört nĂ„gon hĂ€st i trĂ€ning som sedan gick ut och vann lopp. Jag fick nog en kick av det och sedan vĂ€xte intresset allt eftersom. Jag kĂ€nde att jag ville testa pĂ„ det hĂ€r mer och mer och jag kĂ€nde tidigt att jag nog hade lite kĂ€nsla för det ocksĂ„â€.

 

I maj 2014 tog Joakim sin första seger med Moa Star pĂ„ BollnĂ€stravet och sedan har det kommit ytterligare tolv segrar och antalet uppsittningar har ökat stadigt de senaste Ă„ren. Är du nöjd med vad du har presterat hittills?

”Det Ă€r svĂ„rt att vinna lopp och i Ă„r har det gĂ„tt trögt, men det har slĂ€ppt pĂ„ slutet och totalt fĂ„r jag vara nöjd med hur det har gĂ„tt”, sĂ€ger Joakim som efter segern pĂ„ Romme Ă€ven hunnit med att fĂ„ segerdefilera pĂ„ Solvalla.

 

Hur tÀnker du dig en framtid inom travsporten?

”Jag siktar pĂ„ att bli proffstrĂ€nare, jag var upp till WĂ„ngen tidigare i Ă„r och ska fortsĂ€tta min utbildning i höst. För dagen har jag och min sambo tvĂ„ egna hĂ€star hemma pĂ„ gĂ„rden i Anstahyttan som ligger 20 minuter frĂ„n Rommetravet. Vi har haft det stĂ€llet i cirka tvĂ„ Ă„r och det finns plats för 25 boxar och eftersom jag har hĂ€stĂ€gare i ryggen siktar jag pĂ„ en proffstrĂ€narkarriĂ€r sĂ„ smĂ„ningom”.

 

Tack för pratstunden och lycka till i finalen!

”Det var lugnt, tack sĂ„ mycket”.

 

Micael Lindblom slutade tvÄa med High On Heels bakom Call Him A Star/Joakim Eskilsson och Àr ocksÄ kvalificerad för finalen pÄ Romme 19 augusti.

 

Följande kuskar Àr dÀrmed kvalificerade för finalen:

FrÄn GÀvle 17 mars: (Madelene Johansson Àr avstÀngd) Mads H Nielsen och Jimmy Dahlman.
FrÄn FÀrjestad 18 juni: Tom Fromell och (Pernilla T Johansson, kan tyvÀrr inte delta), Fredrik Berg.
FrÄn BergsÄker 30 juni: Daniel Selin och Anna Charlotta Bergström.
FrÄn Eskilstuna 19 juli: Henrik Nilsson och Isac Lindberg.
FrÄn Romme 28 juli: Joakim Eskilsson och Micael Lindblom.
FrÄn Kalmar 29 juli: Simon Helm och Jean-Claude Pace
FrĂ„n Örebro 7 augusti: Kim Moberg och Emma Smedeby

 

Av: Matias Gustafsson, sportchef / GĂ€vletravet

 

 

AnmÀl din hÀst till E30-finalen

 

AnmÀlan gÄr ut kl. 12.00, den 13 augusti.

 

Den 19 augusti, prop. 11. E30-Final – SpĂ„rtrappa

Ljus anmÀlan.
3-Ă„riga och Ă€ldre 50.001 – 265.000 kr, körda av B-D-E- eller F- licensinnehavare. Körsvenskrav kat. 4.
Körsven ska vara född 1987 eller senare och ej innehaft A-licens. I finalen kör Anna Charlotta Bergström, Jimmy Dahlman, Joakim Eskilsson, Tom Fromell, Simon Helm, Pernilla T Johansson, Isac Lindberg, Micael Lindblom, Kim Moberg, Mads H Nielsen, Henrik Nilsson, Jean-Claude Pace, Daniel Selin & Emma Smedeby. HÀstar uttages efter sedvanligt poÀngsystem. Körsven kör i första hand egen hÀst. TrÀnare kan önska körsvenner bland de kvalificerade körsvennerna som vid komplettering rangordnar sina styrningar. Saknar hÀst körsven sker lottning.
2100 m. Autostart. 14 startande. SpÄr efter startsumma dÀr hÀst med lÀgst startprissumma fÄr spÄr 1 osv, enligt följande ordning spÄr 1,2,3,4,5,6,9,10,7,11,8,13,12,14. SpÄrförbehÄll ej tillÄtet.
Pris: 30.000-15.000-9.500-5.700-3.800-2.700-2.700-2.700 (8 priser)
Hederspriser till segrande hÀsts Àgare, trÀnare, körsven och uppfödare. Segrande körsven erhÄller E3s ungdomsstipendium pÄ 20 000 kronor.