Inför GS75/jackpot: Flera chanser för formstallet

Vinst i var tredje start sedan november.
Ruth J Andersson har form på stallet och håller statistiken i sig blir det minst en seger i söndagens GS75.
– Lima Mermaid har nog bäst chans, säger Rommetränaren inför hemmabanans jackpotomgång.

Ruth J Andersson har varit professionell travtränare sedan 2014. Förra året blev hennes bästa hittills. Stallets tolv fullträffar gav segerprocenten 16 och totalt sprang hästarna in nästan 1,2 miljoner kronor.
– Det var helt klart en fin avslutning på året i alla fall och även om vi inte har haft ut vrålmånga hästar har 2019 också startat bra, säger Ruth J Andersson.
Hon håller till på en gård i Sala och på träningslistan finns i dagsläget 26 hästar. Men det här året kommer hennes tränarrörelse att förändras. Hennes bror, framgångsrike lärlingen Oskar J Andersson, ska nämligen också ta klivet till att bli egen tränare och han ska hålla till på samma anläggning.
– Vi får se hur saker och ting artar sig. Oskar håller på att starta igång sin rörelse och vi har börjat samarbeta mer och mer. Hur det kommer att se ut vid årets slut är det ingen av oss som vet, men det blir egentligen inga praktiska skillnader utan kommer enbart se annorlunda ut på pappret.
I framtiden kan emellertid även praktiken förändras för Ruth J Andersson. Vid sidan av hästarna utbildar hon sig nämligen till lågstadielärare.
– Jag blir klart till sommaren och hur jag gör sedan, om jag kanske väljer att ta ut amatörlicens, är jag inte redo att fatta beslut om än. Träna hästar kommer jag att göra men på vilken nivå får vi se.

”Kan bli spännande”

 

Om hon kommer att forma Sveriges framtid i skolbänkarna eller de fyrbenta springarna på träningsbanorna får framtiden utvisa. Tills vidare står det i alla fall ”proffstränare” på Ruth J Anderssons visitkort och när jackpotmiljonerna ska fördelas över GS75-spelarna på söndagen har hon tre hästar till start. Först ut är Icanhearyou (GS75-1) som senast höll undan till seger från ledningen.
– Hon var verkligen jättefin senast. Jag vet att hon är stark, hon är en träningsnarkoman som älskar att träna, men att hon orkade på den banan och med det trycket hon fick under vägen tyckte jag var imponerande.
Hur tog hon det tuffa loppet?
– Bra! När hon var yngre tog hon loppen ganska hårt men det verkar ha vuxit bort. Hon har hållit hull väldigt fint och är pigg och fräsch. Och hon har så bra psyke så hon tar det inte hårt mentalt heller.
Hur ser du på loppet den här gången?
– Jag tror att det kan bli spännande. Egentligen är väl styrkeuppgifter hennes grej om man ska renodla det men på banorna som är så här års kan det bli en styrkeuppgift även över kort distans. Och det gick ju bra över kort förra gången.
– Från spår ett kan hon få en jättefin position även om hon tappar spets. Hon är hygglig ut men väldigt humörbetonad, särskilt från start, och det kanske kan bli svårt att svara upp ledningen.
Hon ser ut att kunna bli favoritspelad. Tycker du att hon ska vara det?
– Jag är för dåligt påläst på motståndet för att ha någon riktig uppfattning om det, men hon känns fin och borde få ett bra lopp.

”Hon ska räknas!”

 

Mavericks Barbie (GS75-4) galopperade i V75 senast hon var ute och efter det har hon varit struken en gång för en sårskada.
– Förra gången tog hon passgång av någon anledning och då var galoppen ganska given. Att det var voltstart hjälpte inte heller. Nu är det auto och det är bättre. Strykningen berodde på att hon fått en spark på en mjukdel men det var ingen fara. Hon fick bara stå över ett par pass.
Hur bedömer du hennes status inför söndagens start?
– Den som det visste. Hon är svår alltså och vi vet egentligen aldrig var vi har henne. Hon kan springa lite när hon väljer att sätta den sidan till men hon är svår och det finns inget påtagligt att göra för att ändra på det.
USA-födda Lima Mermaid (GS75-6) har hittat nya växlar i vinter och ståtar med två segrar och lika många andraplatser i sina fyra senaste starter.
– De här resultaten har varit efterlängtade. Hon har länge visat att hon har vad som krävs men det har inte riktigt kommit fram i loppen. Hon är en sådan häst som hela tiden råkar ut för småskador och småtjafs. Men för några starter sedan tog vi av henne käkremmen och det har gjort enorm skillnad. Det är sällan som hon har fått göra så många lopp i rad, det brukar alltid vara något som strular för henne efter ett par lopp, men nu känns hon fortsatt bra. Hon är fin, pigg och glad, så allt är positivt.
Lång distans för första gången, hur tror du att hon gillar det?
– Jag tror inte att det är negativt för henne. Hon älskar att träna och har rejält med träning bakom sig.
Hur går annars tankarna inför loppet?
– Hon är lite uppanmäld men trots det och att hon har tjänat en del pengar på sistone tror jag att hon klarar mer. Hon har inte varit tomkörd i stort sett någon gång, senast blev det bara för långt fram och Oskar brydde sig inte ens om att rycka huvan, och hon borde stå sig i klassen. Bakspår på lång distans tycker jag inte gör något heller. Hon kan bli väl frisk från start men i ryggar håller hon sig cool. Hon ska räknas!
Hur rangordnar du din trio efter segerchans?
– Lima Mermaid har nog bäst chans, i och med att Icanhearyou riskerar att sitta fast. Men jag rankar Icanhearyou som tvåa och Mavericks Barbie trea.

 

Ola Johansson, Kanal 75